Tuesday, 29 April 2014

GULAI KERUTUP ITIK SERATI

Gulai Itik Serati ini sedap dimkn dengan nasi putih atau pulut kuning.
Gulai ini sangat popular di Kelantan dan kadang2 dipanggil rendang versi Kelantan.
Tapi..Awas!! kurangkan minyak masak ketika menumis yer...
sebab itik akan mengeluarkan minyak yang byk bila dimasak.
atau boleh keluarkan minyak bila nak hidang yer.. hihi..


Bahan2:
Seekor Itik Serati di potong 20
300 grm santan
5 sudu besar rempah kerutup
2 sudu pes cili kering
10 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 inci halia*
1 inci lengkuas*
Rempah 3 Sekawan
2 batang halia di ketuk
2 sudu kerisik
2 keping asam keping
Anggaran 2 sudu gula melaka
Garam secukup rasa
Bahan * dikisar
Cara2:
Panaskan minyak
Masukkan rempah 3 sekawan
Masukkan bahan yang telah dikisar dan pes cili
Tumis sampai kekuningan
Masukkan rempah Kerutup sampai pecah minyak
Masukkan itik serati
Tambah garam dan asam keping
Tambah air
Masukkan santan pekat
masukkan serai dan gula melaka
Masak hingga daging itik empuk
Tambah Krisik
masak hingga kuah pekat



~SELAMAT MENCUBA~


No comments:

Post a Comment