Monday 19 May 2014

LIDAH LEMBU MASAK MERAH ....ala Thai

Hari ni menu yang disediakan cukup istimewa...tarrraaa.... LIDAH LEMBU MASAK MERAH ALA THAI.  Hihi..jangan marah tau... mungkin ada yang kata isskh...lidah lembu boleh dikatanya istimewa.  hihi.. mamaya kata istimewa sebab ianya khas untuk orang yang teristimewa.. dia memang suka mencuba. kalau dekat kelantan banyak menu lidah lembu ni.  Ada yang dibuat sup campur dengan perut.. lepas tu makan dengan nasi putih ataupun tambah mee, bihun atau kway teow.  Sedap!!  Bila order je kena bagitahu..bihun sup perut..tambah lidah ye kak.. hihi.. dan ada juga yang buat colek..atau dengan air asam.. macam-macam masakanlah..dan mamaya rasa kalau kerabu pun sedap juga ni.. nanti lain kali kita cuba.








Sebenarnya suami dah beli lidah lembu ni dari minggu lepas.  dia dah siap celur dan buang kulit luarnya kemudian rebus lagi dengan sedikit garam sampai empuk.. Dia dah ambil pun sikit masuk dalam megi goreng. lepas tu tinggal je balance tu.  Masa dia nak pergi tu..mamaya dah tanya..lor kenapa tak habiskan lidah tu? issskh..banyak tu katanya.. takpelah ayang masak jelah bagi anak-anak.  ermmm tp sebab dah masak lauk lain so mamaya pun simpan la lidah tu dalam freezer..lagipun anak-anak ada yang tak makan benda alah ni..sooo...hinggalah dia balik rumah kelmarin.. mamaya pun keluarkan balik.. tak tanya pun dia nk makan style mana.. terus mamaya rebus sekejap lidah tu dengan pewarna merah.






Lepas rebus dengan pewarna tu, mamaya tos airnya dan potong-potong nipis.  mamaya pun sediakan lah bahan-bahan untuk masak merah tu. mamaya minta dia tolong ambilkan daun limau purut di halaman..   Joommm tengok resepi penuh lidah lembu masak merah  mamaya ni.



Bahan-bahan:


1 mangkuk sedang lidah lembu
2 ulas bawang putih - dicincang
2 inci halia - dicincang
1 sudu sos nampla
1 sudu sos cili
1 sudu sos tomato

2-3 helai daun limau purut

1 batang serai diketuk

1/2 bawang besar holland potong

garam, gula dan perisa ikut keperluan



Cara-cara:

Panaskan minyak.  Tumis bawang putih dan halia.  Masukkan semua bahan-bahan sos.  Masukkan serai, garam, gula dan perisa ikut kesesuaian rasa.  Tambahkan sedikit air bagi elakkan hangus.  Dekat2 kuah hampir kering..masukkan lidah lembu tadi, daun limau purut serta bawang besar.





Sekian...SELAMAT MENCUBA BAGI YANG TERUJA... hihi
 

1 comment:

  1. Kat mana boleh dpat lidah lmbu ini mcm kat pasar boleh dapat ke

    ReplyDelete