Mamaya suka sangat makan acar masak pisang galo putik ni. Masakan ni rasanya tak pernah lagi mamaya jumpa kat tempat lain...hanya di Kelantan. Papazam yang asalnya dari Pahang pun dah pandai makan acar ni. Sedap..boleh juga campur dengan jantung pisangnya sekali
Bahan2:
20 biji pisang galo putik
10 biji cili kering *
10 ulas bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia *
2 cawan santan pekat*
4 sudu besar cuka makan*
3 sudu gula*
garam secukup rasa*
Bahan-bahan* di atas dikisar
Cara:
- Masukkan satu cawan santan pekat dan juga bahan-bahan yang telah digiling
- kacau2 hngga nampak pecah minyak.
- Masukkan 2 cawan air.
- Rasakan garam, cuka dan gula
- Bila dah mendidih, masukkan pisang yang sudah diperah airnya
- Biarkan diatas dapur untuk seketika atau hingga pisang itu masak.
- Masakkan lebihan santan..masak sambil kacau2 selalu hgga kuah sedikit pekat
- Bila dah masak..dah rasa cukup masin, manis dan masam..tutup api.
Bahan2:
Cara:
No comments:
Post a Comment