SOTO NASI IMPIT DAN BIHUN
RESEPI : SOTO NASI IMPIT DAN BIHUN
Bahan A:
Ketupat Nasi Segera - direbus
Bihun direndam dgn air panas
Isi Ayam
Begedil daging
Sambal Kicap
Suhun Goreng
Bawang Goreng
Daun Sup dan Daun Bawang
Kacang tanah goreng
1 ekor ayam dibersih dan direbus dgn sedikit garam dan halia ketuk. Bila dah masak toskan dan ambil isinya..diracik-racik. Air rebusan disimpan untuk buat kuah soto.
****
Bahan B (Kuah)
Air Rebusan Ayam
10 Ulas Bawang Merah - ditumbuk lumat
5 Ulas Bawang Putih - ditumbuk lumat
1 1/2 inci Halia - ditumbuk lumat
1 Inci Kunyit -ditumbuk lumat
Lengkuas saiz ibu kaki - diketuk
2 batang Serai - diketuk
5-6 helai Daun Salam
Rempah 3 sekawan (bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis)
Garam, sedikit perisadan Lada Sulah
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
Tumis rempah kasar dan juga bahan yang ditumbuk hingga naik bau. Masukkan air rebusan ayam. Masukkan serai dan lengkuas yang diketuk dan juga daun salam. Renih atas dapur. Rasakan garam dan perisanya serta lada sulah. Biarkan mendidih atas dapur..jika perlu tambah air lagi. dan biar kuah dan bahan-bahan betul-betul mesra.
****
Bahan-bahan C (Bergedil)
1 kg kentang
200 grm daging cincang
1/2 cawan bawang goreng
1/2 cawan daun sup
garam, lada sulah dan sedikit pati ayam
Telur ayam secukupnya untuk celup sebelum menggoreng.
Cara-cara:
Kentang dibersih (direbus /dihiris n goreng dgn minyak). Tumbuk kentang hingga lumat. Masukkan daging cincang, bawang goreng, daun sup, garam, lada sulah dan pati ayam. Gaul rata.. Bulat2kan dan celup telur bila hendak digoreng.
Bahan D (Sambal Kicap)
Cili Api (ikut suka nak banyak mana)
1-2 ulas bawang putih
Tumbuk semua bahan diatas dan masukkan kicap manis. Kalau suka boleh tambah sedikit cuka atau jus limau nipis
No comments:
Post a Comment