Tuesday, 13 May 2014

SOTO NASI IMPIT DAN BIHUN



 RESEPI : SOTO NASI IMPIT DAN BIHUN

 

Bahan A:

Ketupat Nasi Segera - direbus

Bihun direndam dgn air panas

Isi Ayam

Begedil daging

Sambal Kicap

Suhun Goreng

Bawang Goreng

Daun Sup dan Daun Bawang

Kacang tanah goreng 

 

 

 

 1 ekor  ayam dibersih dan direbus dgn sedikit garam dan halia ketuk. Bila dah masak toskan dan ambil isinya..diracik-racik. Air rebusan disimpan untuk buat kuah soto.

****


 

Bahan B (Kuah)

 

Air Rebusan Ayam

  10 Ulas Bawang Merah - ditumbuk lumat

5 Ulas Bawang Putih - ditumbuk lumat

1 1/2 inci Halia - ditumbuk lumat

1 Inci Kunyit -ditumbuk lumat

Lengkuas saiz ibu kaki  - diketuk

2 batang Serai - diketuk

5-6 helai Daun Salam

Rempah 3 sekawan (bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis)

Garam, sedikit perisadan Lada Sulah

Minyak untuk menumis


Cara-cara:

 

Tumis rempah kasar dan juga bahan yang ditumbuk hingga naik bau.  Masukkan air rebusan ayam.  Masukkan serai dan lengkuas yang diketuk dan juga daun salam.  Renih atas dapur.  Rasakan garam dan perisanya serta lada sulah.   Biarkan mendidih atas dapur..jika perlu tambah air lagi. dan biar kuah dan bahan-bahan betul-betul mesra. 

****

 



Bahan-bahan C (Bergedil)

 

1 kg kentang

200 grm daging cincang

1/2 cawan bawang goreng

1/2 cawan daun sup

 garam, lada sulah dan sedikit pati ayam

Telur ayam secukupnya untuk celup sebelum menggoreng.

 

Cara-cara:

Kentang dibersih (direbus /dihiris n goreng dgn minyak).  Tumbuk kentang hingga lumat.  Masukkan daging cincang, bawang goreng, daun sup, garam, lada sulah dan pati ayam.  Gaul rata.. Bulat2kan dan celup telur bila hendak digoreng.   

 

 

Bahan D (Sambal Kicap)

 

Cili Api (ikut suka nak banyak mana)

1-2 ulas bawang putih

Tumbuk semua bahan diatas dan masukkan kicap manis.  Kalau suka boleh tambah sedikit cuka atau jus limau nipis

 







 



 




No comments:

Post a Comment