Resepi : Kerabu Nangka Muda
Bahan-bahan:
1/2 kilo nangka muda
100g santan
2 ekor ikan selayang/kembung - dipanggang tawar
5 ulas bawang
1 sudu besar lada hitam
1 inci halia
1 batang serai
Cili merah/hijau
hirisan bawang besar
2 sudu besar jus limau nipis
1 sudu kerisik
garam dan gula secukupnya
Cara-cara:
Nangka muda dicelur dan dihiris kecil-kecil sebesar jari. Tumbuk lada hitam, halia, serai yang dihiris nipis dan bawang merah. Bila dah lumat, masukkkan isi ikan panggang dan tumbuk lagi.
Didalam bekas besar (supaya senang nak gaul), masukkan nangka yang sudah diperah air rebusannya, bahan yang telah ditumbuk tadi, hirisan cili merah/hijau, hirisan bawang besar jika suka, jus limau nipis, kerisik, garam serta secubit gula dan santan yang telah dipanaskan seketika bagi memastikan ianya tidak mudah basi. gaul rata.. perasakan masin, manis dan masam ikut selera.
No comments:
Post a Comment