Sunday, 11 May 2014

ASAM PEDAS TETEL..caraku..



Bahan-bahan:

1/2 kilo daging tetel/daging cincang -seeloknya direbus seketika dan buang airnya untuk buang lemak.
2 sudu pes cili giling
3 biji cili merah -dikisar
8 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia -dikisar
1 inci lengkuas -dikisar
1 inci kunyit hidup -dikisar
1 sudu biji ketumbar -disangai dan dikisar kering
1/2 sudu kecil jintan manis -disangai dan dikisar kering
1/2 sudu kecil jintan putih -disangai dan dikisar kering
sedikit belacan kalau suka
2 keping asam keping
2 helai daun limau purut
Minyak masak untuk menumis
sedikit gula/perisa


Cara-cara:

Panaskan minyak.  Tumiskan bahan yang dikisar dan juga cili giling hingga naik bau dan pecah minyak.  Masukkan bahan rempah yang dikisar.  Masukkan belacan.  Masukkan daging tetel dan air.  Renihkan atas dapur, sambil itu masukkan asam keping, garam.  Biarkan sampai daging tetel empuk.  Jika masih tidak empuk bolehlah tambahkan air.  masukkan daun liamau purut.  perasakan masin, masam, manis.

Senang je kannn...Selamat Mencuba.



No comments:

Post a Comment