Tuesday 3 June 2014

GULAI LEMAK KRISIK UDANG

Assalam...dah hampir dua minggu tak berbloging ni... bz sangat-sangat. Masak macam-macam seperti biasa tapi nak post xsempat..jangan kata nak post..nak jenguk pun tak berkesempatan..Beginilah hidup seorang wanita bekerja.... hari ni bukan kata tak bz..bz jugak..tapi dalam mata rasa tak boleh nak celik ni (malam tadi balik jam 1 pagi.. tak boleh nak tidur hingga jam 3 pagi).. layan jugaklah. Errmmm pg tadi anak yang pergi jamboree pengakap antarabangsa tu call..cakap makan kat sana tak sedap.. ma..saya rindu masakan mama.. boleh tak masakkan saya telur mata dengan kicap... adeeeiii...punyalah menunggu apa yang dia teringin nak makan sangat tu..telur mata je yang dia minta...hahaha... kakak..kakak... so, sebab kesian tadi mamaya masak udang tak tahu nama apa resepi tu..mamaya letak je..namanya gulai lemak kerisik udang.. sebab mamaya ada letak kerisik dalamnya. lepas siap masak..mamaya pun pergilah menghantar lauk udang ni dengan daging goreng..bolehlah nak makan 4-5 orang...hehe..nasib baik kem tu dekat je.. xsampai 10 minit pun boleh sampai.. hehe... Jom layan mata...












Haa...layan mata dah..kot-kot ada yang nak cuba...resepi mamaya ni ringkas jer... 


Bahan-bahan:

10 ekor udang saiz sedang
1/2 cawan 
 santan pekat
1 cawan air

1/2 labu bawang holland*

6 biji cili api*

2 ulas bawang merah*

1 inci halia*

1 inci kunyit*
1 biji buah keras*
1 batang serai diketuk

1 sudu besar kerisik ke
lapa
1 keping asam gelugur

garam dan gula secukup rasa


bahan* dikisar


Cara-cara:

Masukkan bahan kisar didalam periuk.  Masukkan sekeping asam gelugur santan dan 1 cawan air. Biarkan didih dan kuah menjadi pekat.  Masukkan udang, garam dan gula secukup rasa.  Bila sudah hampir masak masukkan kerisik. 



SELAMAT MENCUBA... BYE..


No comments:

Post a Comment