LAKSA THAI
Berbagai versi kuah bagi Laksa Thai ni sebenarnya. Ada kuah lemak ala2 green curry tu. Ada juga kuah ala2 asam pedas. Ada kuah yang diisi rebung jeruk dan sebagainya lagi. Tapi bagi mamaya kuah yang mamaya suka adalah kuah lemak yang warna kuning tu.. kalau makan yang Siamese buat mmg cukup pedas. Tapi kalau mamaya buat..takdelah pedas mana. Jom tengok resepi Laksa Thai.
Laksa Thai memang lain dari laksa beras M.alaysia ni. laksanya lebih halus dan lembut.
Kuah Lemak :
Sekilo Ikan Selayang
10 Ulas Bawang merah*
4 Ulas Bawang Putih*
10 biji Cili Api*
2 sudu Cili Giling
1 Sudu besar lada hitam ditumbuk
1 inci Lengkuas*
1 inci halia*
2 batang Serai*
1 inci Kunyit Hidup*
sedikit belacan*
Daun Limau Purut
3 Asam Keping
Buah terung Ulam atau terung pipit
1 tangkai Daun Selasih
Cara2:
Bahan * diblend.
Tumiskan bahan2 yang diblend dengan sedikit minyak.
Masukkan santan cair
Biarkan mendidih
Masukkan isi ikan yang sudah diblend
Masukkan Asam Keping
Masukkan santan pekat
Masukkan terung kalau guna terung ulam mesti belah 2
kalau terung pipit letak sebiji-sebiji dan setangkai daun selasih
Masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula
Kuah hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul
Masak hingga kuah mendidih...jangan sampai pecah minyak.
Ulam2
Serve dengan ulam2 dan cili api kering yang digoreng
Ya Allah... Kak Aya
ReplyDeleteMuch telah buat ku meleleh air liur. Parah dah nih heheheheh
hehe...buatlah..kan dah bagi resepi tu...
DeleteTahu tak jenama laksa beras halus kering di pasaran area KL?
ReplyDelete