Sambal Kelapa : Kelapa parut disangai garing. Kalau nak elok dan cepat garingnya kelapa parut dijemur terlebih dahulu sebelum disangai atas api perlahan.
Tumis nasi kerabu : Tumis bawang merah, bawang putih, halia, cili giling, masukkan santan, serai yang diketuk, asam jawa, sedikit budu dan gula melaka. Masak atas dapur hingga pecah minyak.
budu masak : 1 cawan budu, 5 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih, 1 inci halia, 2 batang serai - blend semua bahan tersebut. Masukkan dalam periuk. Masukkan air asam jawa dan daun limau purut. Tambah 1/2 cawan air. Jerang atas dapur hingga air sedikit mengering. Xperlu pekat.
Air Lada : 5 Cili merah + 20 biji Cili Api diblend bersama 2 ulas bawang putih, seinci halia, 1/2 cawan cuka, garam dan gula
Lauk tambahan, Solok Lada : Lada solok, Isi Kelapa putih, Isi Ikan Kembung, Bawang merah, Serai, Halia, Lada hitam. Tumbuk bahan2 sampai lumat, masukkan garam dan sedikit gula barulah tumbuk ikan dan kelapa hingga sebati. Gaul dan sumbat ke dalam Cili yang telah dibelah. Cara merebusnya, Alaskan periuk dengan kacang panjang yang dipotong memanjang. Susun Cili yang telah diisi dengan bahan tadi. Curahkan santan pekat atas cili yang telah disusun tadi. Jerang atas dapur dengan api perlahan. periuk ditutup biarkan santan mengering. Agak2 dah masak cili dan inti tu...Maka bolehlah diangkat.
Alahaii...dh laa tingin...
ReplyDeleteBagus k.aya wat blog...dulu tgk k.aya pos kt fb je...skg xyh sush2 nk pm ...bg link entry jew,...
mar, dlu dh ada blog rs 2011 dah create tp xsempat nak update..lama tertinggal..email n password xmatch plak..lupa.. hehe.. byk dlm archive ni nnt ada masa free k.ya masukkan..
Delete