Saturday 10 May 2014

NASI KERABU HITAM

Hari ni anak-anak sekolah ganti.  Bosannya duk rumah tanpa dorang kan. Walau kadang-kadang ada mereka menguji kesabaran dan kadang-kadang betul-betul buat kita marah kann.. Tapi adatlah budak-budaklah katakan.. kalau tak ada depan mata rindulah pulak...HEHE..
Dalam duk termenung sorang-sorang...terfikir nak makan apa ekk hari ni? Anak-anak biasanya sampai rumah paling awal pun dekat-dekat jam 3 petang.  emm.. rasa tak puas makan nasi kerabu 2 hari 2 malam di Kota Bharu last weekend. huuhh..2 hari 2 malam tu. so dah boleh agaklah kan..mamaya nak masak nasi kerabu, ayam panggang madu, masak solok lada...ermmm nasi kerabu lengkaplah tu..nak masak lebih-lebih nak anta kat jiran lama yang pindah taman sebelah tu...ermm nampak jiran sebelah pun tak kemana-mana minggu ni.. bolehlah hulur sikit-sikit sorang. Biar sama-sama merasa. Biasalah tu adat berjiran. Jom jamu mata dengan pic nasi kerabu hitam mamaya.





Nasi Kerabu with condiments...wahh boleh tahan betul lauknya nak makan ke nak mentekedarah ni? hehe..sekali sekala buat nasi kerabu lengkap.  Itupun xde bawang putih jeruk. daging bakar.. mak aiii..kalau nak letak semua memang tak muat pinggan..kena makan dalam talam..hehe..sabar ajelah



Nampak tak rupa nasinya.  Biasa orang buat kaler biru kan.  Kadang-kadang mamaya buat jugak kaler biru tapi disebabkan tak ada bunga nasi kerabu (bunga telang) maka mamaya buat kaler kelabu ala2 hitam.  Lagipun asal dulunya orang panggil nasi kerabu ni nasi kerabu hitam.  Ini mamaya pakai daun mengkudu. Mamaya blend beberapa helai n masuk terus dalam periuk. Ramai kawan tanya tak pahit ke? jawapannya tak pahit..malah berkhasiat dengan masuknya daun mengkudu tu.


Meh zoom lauk sikit.. hehe.. ada ayam panggang madu, ikan celop tepung, ada solok lada..ada lagi satu tapi menyorok pulak..sotong celop tepung.. peace!!




Ayam diperap dengan garam, kunyit, halia, bawang putih, serai, serbuk lada hitam, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, sedikit madu.  Perap atleast 2 jam baru dipanggang atau bakar.


Sambal Ikan : Ikan Selayang/Kembung/Lolong direbus dan diambil isinya.  Dimasukkan dalam kuali tambah sedikit garam dan sedikit perisa. Hancur-hancurkan dalam kuali sambil selalu dikacau.  Goreng dengan api yang kecil sampai isi ikan bebas dari air rebusannya.

   

Sambal Kelapa : Kelapa parut disangai garing.  Kalau nak elok dan cepat garingnya kelapa parut dijemur terlebih dahulu sebelum disangai atas api perlahan.


Tumis nasi kerabu : Tumis bawang merah, bawang putih, halia, cili giling, masukkan santan, serai yang diketuk, asam jawa, sedikit budu dan gula melaka.  Masak atas dapur hingga pecah minyak.



budu masak : 1 cawan budu, 5 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih, 1 inci halia, 2 batang serai - blend semua bahan tersebut.  Masukkan dalam periuk.  Masukkan air asam jawa dan daun limau purut. Tambah 1/2 cawan air. Jerang atas dapur hingga air sedikit mengering.  Xperlu pekat.



Air Lada : 5 Cili merah + 20 biji Cili Api diblend bersama 2 ulas bawang putih, seinci halia, 1/2 cawan cuka, garam dan gula


Lauk tambahan, Solok Lada : Lada solok,  Isi Kelapa putih, Isi Ikan Kembung, Bawang merah, Serai, Halia, Lada hitam.  Tumbuk bahan2 sampai lumat, masukkan garam dan sedikit gula barulah tumbuk ikan dan kelapa hingga sebati. Gaul dan sumbat ke dalam Cili yang telah dibelah.  Cara merebusnya, Alaskan periuk dengan kacang panjang yang dipotong memanjang.  Susun Cili yang telah diisi dengan bahan tadi. Curahkan santan pekat atas cili yang telah disusun tadi. Jerang atas dapur dengan api perlahan.  periuk ditutup biarkan santan mengering.  Agak2 dah masak cili dan inti tu...Maka bolehlah diangkat. 




Ulam-ulam option..macam juga ulam laksa kuah lemak atau laksam. tapi kalau mamaya ulam wajib, daun kesom, daun salam muda, timun, taugeh, bawang potong nipis, taugeh, serai dan bunga kantan yang dihiris nipis.


P/S Macam banyak benda nak kena buatkan? Tapi kalau yang basicnya nasi kerabu ni cukup dengan Nasi, sambal ikan, sambal kelapa, budu masak atau tumis budu dan air lada dan Ulam-ulaman.  Lauk2 lain tu option je.. hehe.. SELAMAT MENCUBA.









2 comments:

  1. Alahaii...dh laa tingin...
    Bagus k.aya wat blog...dulu tgk k.aya pos kt fb je...skg xyh sush2 nk pm ...bg link entry jew,...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mar, dlu dh ada blog rs 2011 dah create tp xsempat nak update..lama tertinggal..email n password xmatch plak..lupa.. hehe.. byk dlm archive ni nnt ada masa free k.ya masukkan..

      Delete