Monday 5 May 2014

PLS....ADA SAPE TAU TAK..APA NAMA PISANG NI??

Alamak.. baru mamaya teringat.. ada pisang biji banyak tu..yang muda.. selalu dibuat acar masak.. Pisang tu mamaya bawa dari kB sebab nak buat acar nak bagi dekat sorang pakcik kat pejabat ni yang suka makan acar tu.  Dia asal Kelantan. Nak bagi jugak kat anak saudara kat UMT tu...sebab Along Kiera pun suka jugak...anak2 pun suka kecuali Adam yang sedikit memilih.. Issskh..cakap pasal orang..actually mamaya pun suka sangat..sedap..pemecah selera.  Kadang2 mamaya ratah aje..paling suka kalau nenek (mama kiter laaa) yang masak. Tapi tak tahu apa nama sebenar pisang ni..kalau kat kelantan dipanggil pisang galo.. (blawok..blawok..org Kelantan xpanggil pisang tp panggil pisae..hihi)  menggala ke..tenggala ke..atau benggala ke..tak pasti pulak..tapi orang kelantan kan suka menyebut dengan perkataan ringkas.. 'kepala' jadi 'palo', 'enam' jadi 'nae'... hihi..so mamaya rasa pisang tu pun lebih kurang begitulah kisahnya.. please... sesapa yang tahu nama sebenarnya apa?hihi..pisang ni memang orang masak buat acar je...sebab bila dah tua dah tak boleh buat apa dah..buang buat baja jelah.. 

 

haaa...nilah rupa pisang tu.... tau tak apa namanya? kalau masih xjelas jom tengok yang dah dipotong camner rupanyer...

 



haaa..ni dah potong... yang kaler kekuningan dalam tu biji dia tu... masih muda... 



Cara potong pisang untuk buat acar.  Kita buang bucu2 pisang tu..dan kemudian kelar kecil-kecil tanpa putus.  kalau nak tahu samada pisang tu masih sesuai untuk dibuat acar atau tidak..masa kelar tu..kalau ada bunyi praakk2 tu maknanya biji pisang dah mula keras.. dah tak sesuai dibuat acar.. kalau dibuat pun maknanya makan kulit jelah..bahagian dalam buang jelah.  Rendam dalam air garam untuk beberapa jam.  Lepas tu cuci dengan air sambil tekan pisang tu biar kemek2 dan airnya keluar..




haah...nilah rupa acar pisang galo tu... sedap makan dengan nasi putih.  

Resepinya senang je.. 
20 biji pisang galo

Bahan yang diblend10 biji  cili kering10 ulas bawang merah4 ulas bawang putih1 inci halia 2 cawan santan pekat4 sudu besar cuka makan3 sudu gulagaram secukup rasa


cara:
  • Masukkan satu cawan santan pekat dan juga bahan-bahan yang telah digiling
  • kacau2 hngga nampak pecah minyak.
  • Masukkan 2 cawan air.
  • Rasakan garam, cuka dan gula
  • Bila dah mendidih, masukkan pisang yang sudah diperah airnya
  • Biarkan diatas dapur untuk seketika atau hingga pisang itu masak.
  • Masakkan lebihan santan..masak sambil kacau2 selalu hgga kuah sedikit pekat
  • Bila dah masak..dah rasa cukup masin, manis dan masam..tutup api.


5 comments:

  1. Replies
    1. org kelantan mmg panggil bgitu...tapi kalau sebelah luar dari kelantan panggil apa pisang ni? dah lama sy mencari.. hehe

      Delete
    2. Pisang benggala (galla)

      Delete
  2. Pisang abu
    Kalo kat saboh pisang saboh

    ReplyDelete