Alamak.. baru mamaya teringat.. ada pisang biji banyak tu..yang muda.. selalu dibuat acar masak.. Pisang tu mamaya bawa dari kB sebab nak buat acar nak bagi dekat sorang pakcik kat pejabat ni yang suka makan acar tu. Dia asal Kelantan. Nak bagi jugak kat anak saudara kat UMT tu...sebab Along Kiera pun suka jugak...anak2 pun suka kecuali Adam yang sedikit memilih.. Issskh..cakap pasal orang..actually mamaya pun suka sangat..sedap..pemecah selera. Kadang2 mamaya ratah aje..paling suka kalau nenek (mama kiter laaa) yang masak. Tapi tak tahu apa nama sebenar pisang ni..kalau kat kelantan dipanggil pisang galo.. (blawok..blawok..org Kelantan xpanggil pisang tp panggil pisae..hihi) menggala ke..tenggala ke..atau benggala ke..tak pasti pulak..tapi orang kelantan kan suka menyebut dengan perkataan ringkas.. 'kepala' jadi 'palo', 'enam' jadi 'nae'... hihi..so mamaya rasa pisang tu pun lebih kurang begitulah kisahnya.. please... sesapa yang tahu nama sebenarnya apa?hihi..pisang ni memang orang masak buat acar je...sebab bila dah tua dah tak boleh buat apa dah..buang buat baja jelah..
haaa...nilah rupa pisang tu.... tau tak apa namanya? kalau masih xjelas jom tengok yang dah dipotong camner rupanyer...
haaa..ni dah potong... yang kaler kekuningan dalam tu biji dia tu... masih muda...
Pise ggalo puan...
ReplyDeleteorg kelantan mmg panggil bgitu...tapi kalau sebelah luar dari kelantan panggil apa pisang ni? dah lama sy mencari.. hehe
DeletePisang benggala (galla)
DeletePisang abu
ReplyDeleteKalo kat saboh pisang saboh
oh... tq 4 info..
Delete