Saturday 17 May 2014

KARI IKAN CERMIN

Biasanya bila mamaya masak Nasi Beriani, mamaya akan masak Dalca sayuran bersama tetel.  Tapi harini mamaya rasa nak makan Kari Ikan Cermin.  So, nilah hasilnya.





Mamaya masak seekor ikan cermin saiz sederhana.  tapi ni mamaya tayang kepalanya ajer tau...hehe tengok tu mulutnya.. bibirnya yang mungil.. hehe..dah ada yang geram kat depan mamaya ni... suka sangat dia kepala ikan..dapat pulak korek mata dan pipi serta bibir ikan tu.. muahahaha..



tambah terung, tomato dan lada hijau ni...fulamakkk.. terangkat beb.  harini mamaya tak letak bendi sebab lupa nak beli.  Yang tanam pun belum berbuah lagi..huhu 





Cakap banyak pun tak guna kan..hehe jom kita tengok resepi Kari Ikan Cermin ni.. ikut suka hati mamaya jelah yer.. rasanya semua pun dah tau cara nak masak kari ni.


Bahan-bahan:

1 ekor Ikan Cermin saiz sedang (potong 3)
2 biji bawang besar merah -dimayang
3 ulas bawang putih -dimayang
1 inci halia -dimayang
2 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur
3-4  sudu rempah kari ikan (mamaya guna babas)
1 sudu serbuk cili (nak bagi pedas sikit dan warna cantik)

sedikit air asam jawa

garam secukup rasa

2 cawan santan

(tapi mamaya pakai 1/2 tin susu cair + 1/2 kotak kecil santan kara.. sebab memang dah ada lebihan dalam peti..takut nanti dibiar rosak pula kannn... tak boleh membazir beb..berdosa..hehe)

Sayur terung bulat, buah tomato dan bendi



Cara-cara:

Panaskan minyak. Masukkan bahan yang dimayang serta daun kari dan halba campur hingga warna keemasan dan naik bau.  Masukkan rempah kari dan serbuk cili.  kacau selalu hingga pecah minyak.  Masukkan air asam jawa, garam serta santan.  Kacau-kacau hingga mendidih.  Masukkan ikan... serta sayur-sayuran.  Masaklah dengan api sederhana dan selalu kacau.  Perasakan garamnya.  Kalau suka boleh tambah sedkit gula tapi mamaya tak letak..sekadar manis ikan segar jer.   Bila dah masak bolehlah angkat dan makan bersama nasi putih atau nasi beriani.




No comments:

Post a Comment