Saturday 10 May 2014

BELUT BERLADO

Belut? Eeee gelilah.. bagi sesetengah orang la.. tapi family mamaya memang suka belut.  Dulu mamaya tak boleh makan jua belut ni.. Kalau tolong masak bolehlah..itupun yang dah siap dipotong dan dibersihkan.  tapi sejak mengandungkan Adam Rifqi tahun 2004 tu..tiba2 teringin nak makan belut.  haahh.. kan dah mengidam nak makan belut. Masa tu stay kat kota Bharu..papazam pulak tak ada di rumah.. hehe..boleh pergi pasar tani dan cari sendiri belut tu. Pakcik tu dah siap2 potong.  Dah sampai rumah letak kat sinki. Alamak sapa nak membersihnya? Anak2 masa tu..si kakak baru umur 6 tahun dan si iqa pula baru 4 tahun. nak tak nak..terpaksalah buat sendiri.. hehe...selamatttt... tapi masakan yang mamaya boleh makan hanyalah belut goreng kunyit dan goreng berlado...yang berkuah2 macam sup tu samapai sekarang tak boleh nak telan..hehe..lalalala...

Kat sini mamaya nak share resepi belut berlado mamaya tu.





2 ekor belut saiz sedang
5 biji Cili Merah
1 labu Bawang besar holland
1 sudu Cuka
Garam dan Gula secukup rasa


Cara2:

belut yang dah dicuci dilumur dengan garam kunyit dan digoreng.

Cili merah ditumbuk kasar bersama bawang besar yang telah didadu..bagi memudahkan kerja menumbuk tu.
Panaskan minyak dan masukkan bahan yang ditumbuk.
Biarkan hampir garing masukkan sedikit air.
Masukkan garam dan gula serta cuka.
Biarkan kering airnya. masukkan belut yang telah digoreng.

senang kan?.. 



No comments:

Post a Comment